Ana içeriğe atla

Zorin OS 12

Zorin OS alışılmışın aksine kendine has "Windowsvari" arayüze sahip bir dağıtım. Ubuntu temelli olan Zorin OS'yi Windows'a alışmış olan kullanıcılar çok zorluk çekmeden kullanacaklardır.
Daha önce Linux kurulumu yapmış olanların zorluk çekmeyeceği bir kurulum arayüzüne sahip Zorin OS'de son derece basitleştirilmiş özelleştirme seçenekleri yer alıyor.

ARTILARI
  • Zorin OS'de ilk dikkatimi çeken şey sistemi kurar kurmaz güncelleme yapılması gerektiği. Çünkü güncelleme yapmadığımızda Nvidia sürücülerini kuramıyoruz ve klavyemiz Türkçe olmuyor. Güncelleme için paket yöneticisini - adı Yazılımlar - kullanıyoruz.


  • Nvidia sürücülerinin kurulumu doğal olarak Ubuntu ile aynı ve kolay. System Tools/Additional Drivers yolunu izleyerek Nvidia sürücülerini kurabiliyoruz.




  • Dağıtım gerçekten yalın. Uçan-kaçan görüntü efektleri yok. Ne kadar az efekt o kadar az risk ve o kadar stabil kullanım hissiyatı uyandırıyor. Bu yalınlığı XFCE yalınlığına benziyor ama XFCE'den daha şık olduğunu söyleyebilirim.

EKSİLERİ
  • Depolarında Steam yok. Ama aşağıdaki linkten .deb uzantılı dosya indirilip kurulabilir.
  • Spotify var ama kurmama rağmen programların arasında gözükmedi, sistemi yeniden başlatınca düzeldi. 

  • Tam olarak Türkçe'leştirilememiş durumda. Bazı yerler hala İngilizce. 

  • Diğer dağıtımlara göre çok az daha yavaş çalışıyor. Normal kullanımı etkilemez gibi duruyor ama Linux kullanıcıları olarak hıza alıştığımız için yadırgayabiliyoruz. Ayrıca yalın bir arayüze sahip bir dağıtımın daha hızlı olmasını beklerdim. Sanırım Windows'a tam benzesin diye bilerek biraz hantal yapmışlar :). 
Sonuç itibariyle eğer hafif hantallığını saymazsak Zorin OS son kullanıcı dostu bir dağıtım. Zaten SSD diskiniz varsa bunu farketmeyeceksiniz bile. Özellikle Windows alışkanlığınız varsa rahatlıkla tercih edebilirsiniz. 

Zorin OS ile ilgili her türlü bilgi için:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deepin OS 15.8 (Deepin)

Distrowatch'da 24. sırada bulunan Deepin OS son kullanıcı odaklı tasarlanmış daha üst sıralarda yer almayı hakeden Debian temelli bir Çin dağıtımı. Çin ürünleri beni şaşırtmaya devam ediyor diyebilirim. Belki de hala şaşırmakta hatalıyım. İlk kurulumundan ayarlamalara kadar sıfır kod ile istediklerimi yapabildiğim bir dağıtım Deepin OS. Görsellik konusunda elementary OS ve Manjaro KDE'yi geçerek birinci sıraya yerleşiyor kendileri. Animasyonları, sesleri, pencere görüntüleri ve geçişleri çok şık ve premium bir his uyandırıyor. Nvidia sürücülerini Deepin Graphics Driver Manager ile rahatlıkla kurabiliyoruz. Deepin Store'a giderek Spotify ve Steam'i kurabiliyoruz. Deepin OS gelişmiş görselliği ile eski cihazlara hitap etmiyor. Deepin OS'nin görselliğinden faydalanmak için biraz iyi bir cihaza sahip olmak gerekiyor. Paket yöneticisinde linux dünyasında pek karşılaşmadığımız Çinlilerin kendi geliştirdiği çok sayıda uygulama da yer alıyor. B

Pisi Linux 2.0 (KDE)

Pisi Linux 2.0 KDE masaüstü yöneticisi ile gelen ve kendine has Pisi paket yöneticisi bulunduran, şimdilik güçlü olmasa da şirin olan bir linux dağıtımı. Debian'a geçiş yapan Pardus'tan daha yerli olduğunu düşünüyorum. Bunu sağlayan da özgün Pisi. Son kullanıcıya hissettirdiklerine gelirsek, karışık bir his uyandırıyor. Hem çok güzel hem de olumsuz. Heyecanlandıran yanı Türk dağıtımı olması ve sisteme kurduğunuzda umduğunuzdan daha iyi performans göstermesi. Kötü yanı ise henüz bug'lar barındırması ve sistemi son kullanıcı olarak kolayca "kırabilmeniz". ARTILARI Daha ikinci sürümü olmasına rağmen Debian temelli Pardus'tan daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Son kullanıcının kodla uğraşmasının önüne geçmek için doğal olarak bir de Paket Yöneticisi koyulmuş.  Bilgisayara kurmak kurulum arayüzü sayesinde Linux Mint ve Manjaro kadar rahat. Yine de kurulum için destek dosyası yayınlanmış. Google'a "pisi linux

Pisi Linux 2.1 (KDE)

Pisi Linux'un 2.1 sürümü çıktı. 2.0 sürümü ile ilgili blog yazısını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz: https://linuxdistrolari.blogspot.com/2018/10/pisi-linux-20-kde.html Bu sürümde yapılan güncellemeler aşağıdaki gibi: "Bunun yanında bir çok hata da bu sürümde giderilmiş oldu, bunların başında yazıcı tanıtımıydı, güncellenen dosyalarla beraber yazıcıları daha kolay ve sorunsuz tanıtabileceğiz." demişler. Pisi Linux 2.0 sürümünde geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm maddelerde herhangi bir ilerleme var mı onlara bakalım: Kablosuz bağlantıya otomatik bağlanmama Bu konuda bir değişiklik yok. Hala ağ ayarlarından "Bu ağa tüm kullanıcılar bağlanabilir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Masaüstü efektlerini otomatik etkinleştirme Bu konuda bir değişiklik yok. Hala aşağıdaki ekran görüntüsündeki yerden "Masaüstü Efektlerini başlangıçta etkinleştir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Depolarındaki yazılım sayısının azlığı Bu konuda