Ana içeriğe atla

Elementary OS 5.0 (PANTHEON)

Elementary OS internet ortamında arayüzü en güzel Linux dağıtımı olarak gösteriliyor. KDE'nin Plasma 5 sürümüyle birlikte görsellik açısından şov yaptığı günlerde Elementary OS'yi çok merak ederek incelemeye karar verdim.

Ubuntu temelli olan Elementary OS Pantheon masaüstü yönetim aracını kullanıyor ve MacOs'a benzer bir arayüz sunuyor.  

ARTILARI
  • Şirin olması. Kullanım rahatlığına henüz bakmaksızın diyebilirim ki varsayılan ayarlardaki görüntüsü güzel.



  • Türkçe desteği. Güzel bir Türkçe kullanılmış. 


  • İlk kurulumda otomatik güncelleme arayüzü özelliği sunuyor. Böylece kullanıcı kolaylıkla kod vs. uğraşmadan sistemini en güncel hale getirebiliyor. 
  • Nvidia sürücüleri için Google araması yapmanıza ve kodlarla uğraşmanıza gerek yok. Uygulama Merkezi "Yüklendi" sekmesine giderek - ki Yüklendi biraz garip bir çeviri olmuş - Nvidia sürücüsünü çok rahat kurabiliyorsunuz. 
  • Ubuntu temelli olması sebebiyle geniş uygulama seçeneği mevcut. Fakat örneğin depolarında Spotify'ı bulamadım. Google araması ile kurmak gerekiyor. Bu sebeple AUR desteği ile uygulama çeşitliliği konusunda rakipsiz olan Manjaro ile yine doyurucu uygulama içeriğine sahip Linux Mint'in gerisinde diyebiliriz. Steam ise depolarında bulunuyor. Sorun yaşamadan kurabildim.



  • Varsayılan ayar olarak klasörler simgelerden önce sıralanıyor. Bu beklediğimiz ve alıştığımız bir davranış. Örneğin KDE plasma'da bunu sonradan elle ayarlamak gerekiyor. Elementary OS bu anlamda alıştığımız şeyi bize baştan sunmuş oluyor. 



EKSİLERİ
  • Belgeleri çift tıklama yerine tek tıklamayla açabiliyoruz. Bu da yeni bir alışkanlık demek. Eski alışkanlığımıza geri dönmeyi arayüzden sağlayamadım. Ya yok ya da iyi saklamışlar. Çift tıklamayı etkin hale getirmek için konsola aşağıdaki komutu girmek gerekiyor:
    • gsettings set io.elementary.files.preferences single-click false
  • Kurulum arayüzü son kullanıcı için daha kolay olabilir. Örneğin Pardus'ta olduğu gibi burada da LVM'den bahsedilmiş. Bunu kullanıcıya ilk etapta göstermeye gerek yok. Daha uzman kullanıcılar için "Gelişmiş Seçenekler" adı altında başka bir yerde gösterilebilirdi. Kurulumda sorun yaşamamak için Google'a "elementary OS 5.0 adım adım kurulum rehberi" yazarak biraz gezinmekte fayda var. 


  • Sanıyorum MacOS'a benzeyen yapısı sebebiyle minimize (küçült) butonu yok. Bunun yerine pencereye sağ tıklayıp "Simge Durumuna Küçült" seçeneğini seçmeniz ya da küçültmek istediğiniz pencerenin dock üzerindeki simgesine tıklamanız gerekiyor. Masaüstüne doğrudan belge atamıyorsunuz. Bunlar benim sevdiğim şeyler değil ama zevk meselesi. İnternette bu özelliklerin bilgisayarın daha derli toplu kullanılmasını sağladığı yazılıyor ama aynı fikirde değilim. Çünkü masaüstüne belge yığacak olan kişi zaten örneğin Belgeler klasörüne de yığacaktır. Burada önemli olanın bunu kullanıcının tercihine bırakmak olduğunu düşünüyorum. Fakat Elementary OS hazırlayıcıları MacOS kullanıcılarını kendilerine çekmek istemiş olabilecekleri için böyle bir kullanış anlayışını ortaya koymuş olmalılar. Elementary OS, MacOS sevenler ama ona çuval dolusu para vermek istemeyenler için güzel bir alternatif olabilir.

Özet olarak elementary OS 5.0 daha çok MacOS sevenlere hitap ediyor. Ciddi bir problem yaşamadığım için son kullanıcı dostu bir dağıtım olduğunu söyleyebilirim. Genel görüntüsü kaliteli görünüyor. KDE 5 kadar görsel şölen sunmasa da butonlar, ekran dizilişi, pencereler, simgeler yalın ve hoş görünüyor. Hem MacOS seviyor hem görselliğe önem veriyor hem de kodla uğraşmak istemiyorsanız elementary OS sizin için uygun bir seçim olabilir. 

Elementary OS ile ilgili her türlü bilgi için:

https://elementary.io/tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pisi Linux 2.1 (KDE)

Pisi Linux'un 2.1 sürümü çıktı. 2.0 sürümü ile ilgili blog yazısını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz: https://linuxdistrolari.blogspot.com/2018/10/pisi-linux-20-kde.html Bu sürümde yapılan güncellemeler aşağıdaki gibi: "Bunun yanında bir çok hata da bu sürümde giderilmiş oldu, bunların başında yazıcı tanıtımıydı, güncellenen dosyalarla beraber yazıcıları daha kolay ve sorunsuz tanıtabileceğiz." demişler. Pisi Linux 2.0 sürümünde geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm maddelerde herhangi bir ilerleme var mı onlara bakalım: Kablosuz bağlantıya otomatik bağlanmama Bu konuda bir değişiklik yok. Hala ağ ayarlarından "Bu ağa tüm kullanıcılar bağlanabilir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Masaüstü efektlerini otomatik etkinleştirme Bu konuda bir değişiklik yok. Hala aşağıdaki ekran görüntüsündeki yerden "Masaüstü Efektlerini başlangıçta etkinleştir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Depolarındaki yazılım sayısının azlığı Bu konuda...

Pisi Linux 2.0 (KDE)

Pisi Linux 2.0 KDE masaüstü yöneticisi ile gelen ve kendine has Pisi paket yöneticisi bulunduran, şimdilik güçlü olmasa da şirin olan bir linux dağıtımı. Debian'a geçiş yapan Pardus'tan daha yerli olduğunu düşünüyorum. Bunu sağlayan da özgün Pisi. Son kullanıcıya hissettirdiklerine gelirsek, karışık bir his uyandırıyor. Hem çok güzel hem de olumsuz. Heyecanlandıran yanı Türk dağıtımı olması ve sisteme kurduğunuzda umduğunuzdan daha iyi performans göstermesi. Kötü yanı ise henüz bug'lar barındırması ve sistemi son kullanıcı olarak kolayca "kırabilmeniz". ARTILARI Daha ikinci sürümü olmasına rağmen Debian temelli Pardus'tan daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Son kullanıcının kodla uğraşmasının önüne geçmek için doğal olarak bir de Paket Yöneticisi koyulmuş.  Bilgisayara kurmak kurulum arayüzü sayesinde Linux Mint ve Manjaro kadar rahat. Yine de kurulum için destek dosyası yayınlanmış. Google'a "pisi linux ...

Linux Mint 19 (Cinnamon)

Linux Mint son kullanıcı odaklı olduğunu ispatlamış bir dağıtım. Distrowatch'da genelde ilk 3'te yer alan bu dağıtımı çok uzun süre kullandım. Linux Mint Ubuntu temelli. Ubuntu'nun aksayan yönlerini törpüleyip bize sunmuş durumdalar. İşini iyi yapıyor diyebilirim. Ayrıca Cinnamon arayüzü ile Microsoft'tan gelenler genel kullanımda zorluk çekmeyeceklerdir. Linux Mint'te yer alan Sürücü Yöneticisi ile kolaylıkla Nvidia sürücülere geçiş yapabiliyoruz. Yazılım Yöneticisi'ni açarak rahatlıkla Spotify ve Steam'i kurabiliyoruz.  Güncelleme yöneticisi güncelleme olduğunda bizi uyarıyor. Linux Mint'in Ubuntu temeli herhangi bir konuda arama yapmak için doğrudan Ubuntu sayfalarında arama yapmamızı sağlıyor. Çünkü Ubuntu'da yapabildiğimiz neredeyse her şeyi Linux Mint'te de yapabiliyoruz. Linux Mint Ubuntu temelli olduğu için bir gün Ubuntu giderse Linux Mint'in hayatına devam edebilmesi için köklü bir yapılanmaya gitmesi gerekecek. L...