Ana içeriğe atla

Pisi Linux 2.0 (KDE)




Pisi Linux 2.0 KDE masaüstü yöneticisi ile gelen ve kendine has Pisi paket yöneticisi bulunduran, şimdilik güçlü olmasa da şirin olan bir linux dağıtımı.

Debian'a geçiş yapan Pardus'tan daha yerli olduğunu düşünüyorum. Bunu sağlayan da özgün Pisi. Son kullanıcıya hissettirdiklerine gelirsek, karışık bir his uyandırıyor. Hem çok güzel hem de olumsuz. Heyecanlandıran yanı Türk dağıtımı olması ve sisteme kurduğunuzda umduğunuzdan daha iyi performans göstermesi. Kötü yanı ise henüz bug'lar barındırması ve sistemi son kullanıcı olarak kolayca "kırabilmeniz".

ARTILARI

  • Daha ikinci sürümü olmasına rağmen Debian temelli Pardus'tan daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Son kullanıcının kodla uğraşmasının önüne geçmek için doğal olarak bir de Paket Yöneticisi koyulmuş. 


  • Bilgisayara kurmak kurulum arayüzü sayesinde Linux Mint ve Manjaro kadar rahat. Yine de kurulum için destek dosyası yayınlanmış. Google'a "pisi linux 2 kurulum" yazarak PDF dokümanına ulaşabilirsiniz.


  • Kde ile uyumu harika. Beklediğimden iyi diyebilirim. Her türlü özelleştirmeyi rahatlıkla yaptım. Fakat tüm bunları yapmadan önce aşağıdaki komutları girerek sistemi kurulum sonrası güncellemekte fayda var:
    • sudo su
      pisi ur
      pisi up
      reboot
 
  • KDE masaüstü efektlerini de gayet performanslı çalıştırıyor. Fakat onları etkinleştirmek gerekiyor. Bunun için "Masaüstü Efektlerini başlangıçta etkinleştir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Varsayılan olarak etkin gelmesi kullanıcının işini kolaylaştıracaktır.


  • Kaynak tüketimi ve performansı harika. Sistem Linux'un da etkisiyle çok hafif ve performanslı. Linux'un bu özelliğine rağmen örneğin Linux Mint Cinnamon'u eski bir cihaza kurup hız konusunda performans alamamıştım. Pisi Linux, KDE gibi görece daha fazla kaynak tüketen bir masaüstü yöneticisine rağmen performans anlamında çok başarılı. Sistem izleyiciyi açarak kaynak tüketimini görebilirsiniz.

  • Türkçe'ye verdiği önem çok güzel. Sistemi güzel bir Türkçe'yle kullanmak heyecan verici. Fakat arayüzde bazı yerler hala İngilizce. Zamanla tam olarak Türkçe olacağını düşünüyorum.



  • Bilgisayarımın donanımlarının hepsini tanıdı. Ek olarak sürücü aramama/kurmama gerek kalmadı. 

EKSİLERİ
  • Kablosuz bağlantıya otomatik olarak bağlanamıyor. Bunun için ağ ayarlarınızdan "Bu ağa tüm kullanıcılar bağlanabilir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Küçük bir problem gibi ama son kullanıcı Google araması yapmak yerine sistemin arızalı olduğunu düşünüp Pisi Linux kullanmaktan vazgeçebilir. Varsayılan olarak bu seçenek seçili gelebilir. 

  • Depolarındaki yazılım sayısı henüz az. Temel yazılımların bir çoğunu bulabilirsiniz fakat ben A yerine B yazılımını kullanmak istiyorum derseniz şimdilik beklemek zorundasınız. 

Yine de depoda yer alan yazılımları biraz daha artırmak için sahipli ve 3. taraf lisanlara sahip paketlerin barındırıldığı depo olan Pisi Life 2'yi paket yöneticinize ekleyebilirsiniz. Bunun için:

Paket yöneticisini açın, sağ üst kısımdan ayarlar'ı açın.

Depolar sekmesine girin.
Yeni Depo Ekle butonuna tıklayın.
Depo İsmini girin.
Depo adresi girin : https://github.com/pisilinux/pisilife-2/raw/master/pisi-index.xml.xz
Depoyu etkinleştirmek için yanındaki kutucuğa tıklayın


Pisi Life 2 deposunda hangi yazılımların barındığını görmek için aşağıdaki linke gidebiliriz:
Burada aradığımız yazılım varsa aşağıdaki kodu kullanarak ilgili yazılımı kurabiliriz:

sudo pisi em uygulamaadı

 

- Steam, Spotify, Google Chrome gibi temel yazılımları kuramadım. Kurarken sistemi kırdım. Örneğin Google-Chrome Pisi Life 2 depolarında kırık bir biçimde duruyor henüz.


  • Bir şeyler yanlış gittiğinde format atmak zorunda kalıyorsunuz. Varsayılan ayarlara formatsız dönme gibi bir özellik henüz yok. Bu diğer dağıtımlarda da yok ama Pisi Linux bunu başarırsa son kullanıcı için devrim olur. Ek olarak özellikle Linux Mint ve Manjaro'da root yetkisinde dahi olsanız son kullanıcı olarak sistemi bozmanız daha zor. Örneğin Pisi Linux'ta Steam'i kurmaya çalışırken Paket Yöneticisi kurulu hiçbir programı sistemden kaldıramamaya, daha sonra ise hiç açılmamaya başladı. Halbuki son kullanıcı olarak ne yaparsam yapayım Paket Yöneticisi'ni bozamamalıyım. Geliştiriciler temel özelliklerin kullanıcı tarafından bozulamamasını sağlamalılar.
  • Pisi Linux ilk kurulduktan sonra kullanıcıya tam sistem güncellemesi yapması gerektiğini hatırlatmalı, ve bunu son kullanıcı komut girmeden bir butona basarak yapmalı. Diğer türlü kullanıcı bunun farkında olmayabiliyor, olsa da gerekli kodlar için Google araması yapmak durumunda kalıyor. 

Pisi'yi kullanan diğer bir dağıtım olan Solus'ta KDE yok. Onun yerine bence güdük Budgie var. Pisi Linux bu yönden avantajlı. Fakat Solus biraz daha stabil şimdilik. Sonuç olarak Pisi Linux 2.0 henüz son kullanıcı için yeterli değil ama gerçekten ışık ve heyecan veren bir dağıtım olmuş.

 Pisi Linux ile ilgili her türlü ayrıntı için:


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deepin OS 15.8 (Deepin)

Distrowatch'da 24. sırada bulunan Deepin OS son kullanıcı odaklı tasarlanmış daha üst sıralarda yer almayı hakeden Debian temelli bir Çin dağıtımı. Çin ürünleri beni şaşırtmaya devam ediyor diyebilirim. Belki de hala şaşırmakta hatalıyım. İlk kurulumundan ayarlamalara kadar sıfır kod ile istediklerimi yapabildiğim bir dağıtım Deepin OS. Görsellik konusunda elementary OS ve Manjaro KDE'yi geçerek birinci sıraya yerleşiyor kendileri. Animasyonları, sesleri, pencere görüntüleri ve geçişleri çok şık ve premium bir his uyandırıyor. Nvidia sürücülerini Deepin Graphics Driver Manager ile rahatlıkla kurabiliyoruz. Deepin Store'a giderek Spotify ve Steam'i kurabiliyoruz. Deepin OS gelişmiş görselliği ile eski cihazlara hitap etmiyor. Deepin OS'nin görselliğinden faydalanmak için biraz iyi bir cihaza sahip olmak gerekiyor. Paket yöneticisinde linux dünyasında pek karşılaşmadığımız Çinlilerin kendi geliştirdiği çok sayıda uygulama da yer alıyor. B

Elementary OS 5.0 (PANTHEON)

Elementary OS internet ortamında arayüzü en güzel Linux dağıtımı olarak gösteriliyor. KDE'nin Plasma 5 sürümüyle birlikte görsellik açısından şov yaptığı günlerde Elementary OS'yi çok merak ederek incelemeye karar verdim. Ubuntu temelli olan Elementary OS Pantheon masaüstü yönetim aracını kullanıyor ve MacOs'a benzer bir arayüz sunuyor.   ARTILARI Şirin olması. Kullanım rahatlığına henüz bakmaksızın diyebilirim ki varsayılan ayarlardaki görüntüsü güzel. Türkçe desteği. Güzel bir Türkçe kullanılmış.  İlk kurulumda otomatik güncelleme arayüzü özelliği sunuyor. Böylece kullanıcı kolaylıkla kod vs. uğraşmadan sistemini en güncel hale getirebiliyor.  Nvidia sürücüleri için Google araması yapmanıza ve kodlarla uğraşmanıza gerek yok. Uygulama Merkezi "Yüklendi" sekmesine giderek - ki Yüklendi biraz garip bir çeviri olmuş - Nvidia sürücüsünü çok rahat kurabiliyorsunuz.  Ubuntu temelli olması sebebiyle geniş uygulama seçeneği mevcut