Ana içeriğe atla

Pisi Linux 2.0 (KDE)




Pisi Linux 2.0 KDE masaüstü yöneticisi ile gelen ve kendine has Pisi paket yöneticisi bulunduran, şimdilik güçlü olmasa da şirin olan bir linux dağıtımı.

Debian'a geçiş yapan Pardus'tan daha yerli olduğunu düşünüyorum. Bunu sağlayan da özgün Pisi. Son kullanıcıya hissettirdiklerine gelirsek, karışık bir his uyandırıyor. Hem çok güzel hem de olumsuz. Heyecanlandıran yanı Türk dağıtımı olması ve sisteme kurduğunuzda umduğunuzdan daha iyi performans göstermesi. Kötü yanı ise henüz bug'lar barındırması ve sistemi son kullanıcı olarak kolayca "kırabilmeniz".

ARTILARI

  • Daha ikinci sürümü olmasına rağmen Debian temelli Pardus'tan daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Son kullanıcının kodla uğraşmasının önüne geçmek için doğal olarak bir de Paket Yöneticisi koyulmuş. 


  • Bilgisayara kurmak kurulum arayüzü sayesinde Linux Mint ve Manjaro kadar rahat. Yine de kurulum için destek dosyası yayınlanmış. Google'a "pisi linux 2 kurulum" yazarak PDF dokümanına ulaşabilirsiniz.


  • Kde ile uyumu harika. Beklediğimden iyi diyebilirim. Her türlü özelleştirmeyi rahatlıkla yaptım. Fakat tüm bunları yapmadan önce aşağıdaki komutları girerek sistemi kurulum sonrası güncellemekte fayda var:
    • sudo su
      pisi ur
      pisi up
      reboot
 
  • KDE masaüstü efektlerini de gayet performanslı çalıştırıyor. Fakat onları etkinleştirmek gerekiyor. Bunun için "Masaüstü Efektlerini başlangıçta etkinleştir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Varsayılan olarak etkin gelmesi kullanıcının işini kolaylaştıracaktır.


  • Kaynak tüketimi ve performansı harika. Sistem Linux'un da etkisiyle çok hafif ve performanslı. Linux'un bu özelliğine rağmen örneğin Linux Mint Cinnamon'u eski bir cihaza kurup hız konusunda performans alamamıştım. Pisi Linux, KDE gibi görece daha fazla kaynak tüketen bir masaüstü yöneticisine rağmen performans anlamında çok başarılı. Sistem izleyiciyi açarak kaynak tüketimini görebilirsiniz.

  • Türkçe'ye verdiği önem çok güzel. Sistemi güzel bir Türkçe'yle kullanmak heyecan verici. Fakat arayüzde bazı yerler hala İngilizce. Zamanla tam olarak Türkçe olacağını düşünüyorum.



  • Bilgisayarımın donanımlarının hepsini tanıdı. Ek olarak sürücü aramama/kurmama gerek kalmadı. 

EKSİLERİ
  • Kablosuz bağlantıya otomatik olarak bağlanamıyor. Bunun için ağ ayarlarınızdan "Bu ağa tüm kullanıcılar bağlanabilir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Küçük bir problem gibi ama son kullanıcı Google araması yapmak yerine sistemin arızalı olduğunu düşünüp Pisi Linux kullanmaktan vazgeçebilir. Varsayılan olarak bu seçenek seçili gelebilir. 

  • Depolarındaki yazılım sayısı henüz az. Temel yazılımların bir çoğunu bulabilirsiniz fakat ben A yerine B yazılımını kullanmak istiyorum derseniz şimdilik beklemek zorundasınız. 

Yine de depoda yer alan yazılımları biraz daha artırmak için sahipli ve 3. taraf lisanlara sahip paketlerin barındırıldığı depo olan Pisi Life 2'yi paket yöneticinize ekleyebilirsiniz. Bunun için:

Paket yöneticisini açın, sağ üst kısımdan ayarlar'ı açın.

Depolar sekmesine girin.
Yeni Depo Ekle butonuna tıklayın.
Depo İsmini girin.
Depo adresi girin : https://github.com/pisilinux/pisilife-2/raw/master/pisi-index.xml.xz
Depoyu etkinleştirmek için yanındaki kutucuğa tıklayın


Pisi Life 2 deposunda hangi yazılımların barındığını görmek için aşağıdaki linke gidebiliriz:
Burada aradığımız yazılım varsa aşağıdaki kodu kullanarak ilgili yazılımı kurabiliriz:

sudo pisi em uygulamaadı

 

- Steam, Spotify, Google Chrome gibi temel yazılımları kuramadım. Kurarken sistemi kırdım. Örneğin Google-Chrome Pisi Life 2 depolarında kırık bir biçimde duruyor henüz.


  • Bir şeyler yanlış gittiğinde format atmak zorunda kalıyorsunuz. Varsayılan ayarlara formatsız dönme gibi bir özellik henüz yok. Bu diğer dağıtımlarda da yok ama Pisi Linux bunu başarırsa son kullanıcı için devrim olur. Ek olarak özellikle Linux Mint ve Manjaro'da root yetkisinde dahi olsanız son kullanıcı olarak sistemi bozmanız daha zor. Örneğin Pisi Linux'ta Steam'i kurmaya çalışırken Paket Yöneticisi kurulu hiçbir programı sistemden kaldıramamaya, daha sonra ise hiç açılmamaya başladı. Halbuki son kullanıcı olarak ne yaparsam yapayım Paket Yöneticisi'ni bozamamalıyım. Geliştiriciler temel özelliklerin kullanıcı tarafından bozulamamasını sağlamalılar.
  • Pisi Linux ilk kurulduktan sonra kullanıcıya tam sistem güncellemesi yapması gerektiğini hatırlatmalı, ve bunu son kullanıcı komut girmeden bir butona basarak yapmalı. Diğer türlü kullanıcı bunun farkında olmayabiliyor, olsa da gerekli kodlar için Google araması yapmak durumunda kalıyor. 

Pisi'yi kullanan diğer bir dağıtım olan Solus'ta KDE yok. Onun yerine bence güdük Budgie var. Pisi Linux bu yönden avantajlı. Fakat Solus biraz daha stabil şimdilik. Sonuç olarak Pisi Linux 2.0 henüz son kullanıcı için yeterli değil ama gerçekten ışık ve heyecan veren bir dağıtım olmuş.

 Pisi Linux ile ilgili her türlü ayrıntı için:


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pisi Linux 2.1 (KDE)

Pisi Linux'un 2.1 sürümü çıktı. 2.0 sürümü ile ilgili blog yazısını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz: https://linuxdistrolari.blogspot.com/2018/10/pisi-linux-20-kde.html Bu sürümde yapılan güncellemeler aşağıdaki gibi: "Bunun yanında bir çok hata da bu sürümde giderilmiş oldu, bunların başında yazıcı tanıtımıydı, güncellenen dosyalarla beraber yazıcıları daha kolay ve sorunsuz tanıtabileceğiz." demişler. Pisi Linux 2.0 sürümünde geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm maddelerde herhangi bir ilerleme var mı onlara bakalım: Kablosuz bağlantıya otomatik bağlanmama Bu konuda bir değişiklik yok. Hala ağ ayarlarından "Bu ağa tüm kullanıcılar bağlanabilir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Masaüstü efektlerini otomatik etkinleştirme Bu konuda bir değişiklik yok. Hala aşağıdaki ekran görüntüsündeki yerden "Masaüstü Efektlerini başlangıçta etkinleştir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Depolarındaki yazılım sayısının azlığı Bu konuda...

Linux Mint 19 (Cinnamon)

Linux Mint son kullanıcı odaklı olduğunu ispatlamış bir dağıtım. Distrowatch'da genelde ilk 3'te yer alan bu dağıtımı çok uzun süre kullandım. Linux Mint Ubuntu temelli. Ubuntu'nun aksayan yönlerini törpüleyip bize sunmuş durumdalar. İşini iyi yapıyor diyebilirim. Ayrıca Cinnamon arayüzü ile Microsoft'tan gelenler genel kullanımda zorluk çekmeyeceklerdir. Linux Mint'te yer alan Sürücü Yöneticisi ile kolaylıkla Nvidia sürücülere geçiş yapabiliyoruz. Yazılım Yöneticisi'ni açarak rahatlıkla Spotify ve Steam'i kurabiliyoruz.  Güncelleme yöneticisi güncelleme olduğunda bizi uyarıyor. Linux Mint'in Ubuntu temeli herhangi bir konuda arama yapmak için doğrudan Ubuntu sayfalarında arama yapmamızı sağlıyor. Çünkü Ubuntu'da yapabildiğimiz neredeyse her şeyi Linux Mint'te de yapabiliyoruz. Linux Mint Ubuntu temelli olduğu için bir gün Ubuntu giderse Linux Mint'in hayatına devam edebilmesi için köklü bir yapılanmaya gitmesi gerekecek. L...