Ana içeriğe atla

MX Linux 17.1 (XFCE)


Debian temelli MX Linux Distrowatch'da şu sıralar 4. sırada. İsmi çirkin kendi gösterişsiz gibi duran bu dağıtım neden 4. sırada diye merak edip incelemeye karar verdim.

Hafifliği ile dikkat çeken Xfce ile gelen MX Linux düşük donanımlı cihazları da içine alarak geniş bir kullanım alanı hedeflemiş gibi duruyor. Bu sebeple bu dağıtım görselliğe önem veren kullanıcılar için değil. Ama yine de genel görüntü güzel. MX Linux hazırlayıcıları özelleştirilmiş bir arayüz sunuyor. Görüntü itibariyle Unity'nin varsayılan görüntüsüne benzediğini söyleyebilirim.

MX Linux Masaüstü:


Unity'li Ubuntu Masaüstü:
ARTILARI
  • Başlangıçta otomatik sistem güncellemesi için kullanıcıyı uyarıyor ve bir iki tıklamayla güncellemeyi yapıyor.
  •  Türkçe desteği sunuyor ve kullandığı Türkçe gayet düzgün. Az da olsa bazı yerler hala İngilizce fakat genel kullanımı pek etkilemiyor.
  • Nvidia sürücülerini kurmak sunduğu arayüz sayesinde çok rahat. Bunun için aşağıda değindiğim MX Tools (MX Araçlar) uygulamasını açmak yeterli.
  • Ve MX Tools (MX Araçlar). Gördüğümde şaşırdım çünkü diğer popüler dağıtımların aksine son kullanıcının işini kolaylaştıracak bir araç MX Linux'ta yer alıyor. Üstteki ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi içinde kullanıcının işine yarayacak ve kod kullanmasını engelleyecek işlemler bulunuyor. Örneğin sistemde biriken gereksiz dosyaları silmek için MX Cleanup; Spotify, Steam gibi günümüzde çok kullanılan uygulamaları kurmak için ise MX Paket Yükleyici yer alıyor.
EKSİLERİ
  • Zor kurulum arayüzü var. Daha önce Linux kurduysanız işiniz daha kolay fakat yeni kullanıcılar kesinlikle internetten destek almalı. 
Başka da bir eksiğini görmedim açıkçası. Çok ön plana çıkmamış (henüz) bir dağıtım olmasına rağmen son kullanıcı için çok güzel bir dağıtım olmuş MX Linux. Xfce yerine KDE tercih edilseydi (ileride bu olabilir) kesinlikle uzun süre kullanmak isteyeceğim bir dağıtım olurdu. Yine de düşük donanımlı bir cihazınız varsa gönül rahatlığıyla kurup kullanabilirsiniz. 

MX Linux her türlü bilgi için:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deepin OS 15.8 (Deepin)

Distrowatch'da 24. sırada bulunan Deepin OS son kullanıcı odaklı tasarlanmış daha üst sıralarda yer almayı hakeden Debian temelli bir Çin dağıtımı. Çin ürünleri beni şaşırtmaya devam ediyor diyebilirim. Belki de hala şaşırmakta hatalıyım. İlk kurulumundan ayarlamalara kadar sıfır kod ile istediklerimi yapabildiğim bir dağıtım Deepin OS. Görsellik konusunda elementary OS ve Manjaro KDE'yi geçerek birinci sıraya yerleşiyor kendileri. Animasyonları, sesleri, pencere görüntüleri ve geçişleri çok şık ve premium bir his uyandırıyor. Nvidia sürücülerini Deepin Graphics Driver Manager ile rahatlıkla kurabiliyoruz. Deepin Store'a giderek Spotify ve Steam'i kurabiliyoruz. Deepin OS gelişmiş görselliği ile eski cihazlara hitap etmiyor. Deepin OS'nin görselliğinden faydalanmak için biraz iyi bir cihaza sahip olmak gerekiyor. Paket yöneticisinde linux dünyasında pek karşılaşmadığımız Çinlilerin kendi geliştirdiği çok sayıda uygulama da yer alıyor. B

Pisi Linux 2.0 (KDE)

Pisi Linux 2.0 KDE masaüstü yöneticisi ile gelen ve kendine has Pisi paket yöneticisi bulunduran, şimdilik güçlü olmasa da şirin olan bir linux dağıtımı. Debian'a geçiş yapan Pardus'tan daha yerli olduğunu düşünüyorum. Bunu sağlayan da özgün Pisi. Son kullanıcıya hissettirdiklerine gelirsek, karışık bir his uyandırıyor. Hem çok güzel hem de olumsuz. Heyecanlandıran yanı Türk dağıtımı olması ve sisteme kurduğunuzda umduğunuzdan daha iyi performans göstermesi. Kötü yanı ise henüz bug'lar barındırması ve sistemi son kullanıcı olarak kolayca "kırabilmeniz". ARTILARI Daha ikinci sürümü olmasına rağmen Debian temelli Pardus'tan daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Son kullanıcının kodla uğraşmasının önüne geçmek için doğal olarak bir de Paket Yöneticisi koyulmuş.  Bilgisayara kurmak kurulum arayüzü sayesinde Linux Mint ve Manjaro kadar rahat. Yine de kurulum için destek dosyası yayınlanmış. Google'a "pisi linux

Pisi Linux 2.1 (KDE)

Pisi Linux'un 2.1 sürümü çıktı. 2.0 sürümü ile ilgili blog yazısını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz: https://linuxdistrolari.blogspot.com/2018/10/pisi-linux-20-kde.html Bu sürümde yapılan güncellemeler aşağıdaki gibi: "Bunun yanında bir çok hata da bu sürümde giderilmiş oldu, bunların başında yazıcı tanıtımıydı, güncellenen dosyalarla beraber yazıcıları daha kolay ve sorunsuz tanıtabileceğiz." demişler. Pisi Linux 2.0 sürümünde geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm maddelerde herhangi bir ilerleme var mı onlara bakalım: Kablosuz bağlantıya otomatik bağlanmama Bu konuda bir değişiklik yok. Hala ağ ayarlarından "Bu ağa tüm kullanıcılar bağlanabilir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Masaüstü efektlerini otomatik etkinleştirme Bu konuda bir değişiklik yok. Hala aşağıdaki ekran görüntüsündeki yerden "Masaüstü Efektlerini başlangıçta etkinleştir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Depolarındaki yazılım sayısının azlığı Bu konuda