Ana içeriğe atla

MX Linux 17.1 (XFCE)


Debian temelli MX Linux Distrowatch'da şu sıralar 4. sırada. İsmi çirkin kendi gösterişsiz gibi duran bu dağıtım neden 4. sırada diye merak edip incelemeye karar verdim.

Hafifliği ile dikkat çeken Xfce ile gelen MX Linux düşük donanımlı cihazları da içine alarak geniş bir kullanım alanı hedeflemiş gibi duruyor. Bu sebeple bu dağıtım görselliğe önem veren kullanıcılar için değil. Ama yine de genel görüntü güzel. MX Linux hazırlayıcıları özelleştirilmiş bir arayüz sunuyor. Görüntü itibariyle Unity'nin varsayılan görüntüsüne benzediğini söyleyebilirim.

MX Linux Masaüstü:


Unity'li Ubuntu Masaüstü:
ARTILARI
  • Başlangıçta otomatik sistem güncellemesi için kullanıcıyı uyarıyor ve bir iki tıklamayla güncellemeyi yapıyor.
  •  Türkçe desteği sunuyor ve kullandığı Türkçe gayet düzgün. Az da olsa bazı yerler hala İngilizce fakat genel kullanımı pek etkilemiyor.
  • Nvidia sürücülerini kurmak sunduğu arayüz sayesinde çok rahat. Bunun için aşağıda değindiğim MX Tools (MX Araçlar) uygulamasını açmak yeterli.
  • Ve MX Tools (MX Araçlar). Gördüğümde şaşırdım çünkü diğer popüler dağıtımların aksine son kullanıcının işini kolaylaştıracak bir araç MX Linux'ta yer alıyor. Üstteki ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi içinde kullanıcının işine yarayacak ve kod kullanmasını engelleyecek işlemler bulunuyor. Örneğin sistemde biriken gereksiz dosyaları silmek için MX Cleanup; Spotify, Steam gibi günümüzde çok kullanılan uygulamaları kurmak için ise MX Paket Yükleyici yer alıyor.
EKSİLERİ
  • Zor kurulum arayüzü var. Daha önce Linux kurduysanız işiniz daha kolay fakat yeni kullanıcılar kesinlikle internetten destek almalı. 
Başka da bir eksiğini görmedim açıkçası. Çok ön plana çıkmamış (henüz) bir dağıtım olmasına rağmen son kullanıcı için çok güzel bir dağıtım olmuş MX Linux. Xfce yerine KDE tercih edilseydi (ileride bu olabilir) kesinlikle uzun süre kullanmak isteyeceğim bir dağıtım olurdu. Yine de düşük donanımlı bir cihazınız varsa gönül rahatlığıyla kurup kullanabilirsiniz. 

MX Linux her türlü bilgi için:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pisi Linux 2.1 (KDE)

Pisi Linux'un 2.1 sürümü çıktı. 2.0 sürümü ile ilgili blog yazısını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz: https://linuxdistrolari.blogspot.com/2018/10/pisi-linux-20-kde.html Bu sürümde yapılan güncellemeler aşağıdaki gibi: "Bunun yanında bir çok hata da bu sürümde giderilmiş oldu, bunların başında yazıcı tanıtımıydı, güncellenen dosyalarla beraber yazıcıları daha kolay ve sorunsuz tanıtabileceğiz." demişler. Pisi Linux 2.0 sürümünde geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm maddelerde herhangi bir ilerleme var mı onlara bakalım: Kablosuz bağlantıya otomatik bağlanmama Bu konuda bir değişiklik yok. Hala ağ ayarlarından "Bu ağa tüm kullanıcılar bağlanabilir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Masaüstü efektlerini otomatik etkinleştirme Bu konuda bir değişiklik yok. Hala aşağıdaki ekran görüntüsündeki yerden "Masaüstü Efektlerini başlangıçta etkinleştir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Depolarındaki yazılım sayısının azlığı Bu konuda...

Pisi Linux 2.0 (KDE)

Pisi Linux 2.0 KDE masaüstü yöneticisi ile gelen ve kendine has Pisi paket yöneticisi bulunduran, şimdilik güçlü olmasa da şirin olan bir linux dağıtımı. Debian'a geçiş yapan Pardus'tan daha yerli olduğunu düşünüyorum. Bunu sağlayan da özgün Pisi. Son kullanıcıya hissettirdiklerine gelirsek, karışık bir his uyandırıyor. Hem çok güzel hem de olumsuz. Heyecanlandıran yanı Türk dağıtımı olması ve sisteme kurduğunuzda umduğunuzdan daha iyi performans göstermesi. Kötü yanı ise henüz bug'lar barındırması ve sistemi son kullanıcı olarak kolayca "kırabilmeniz". ARTILARI Daha ikinci sürümü olmasına rağmen Debian temelli Pardus'tan daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Son kullanıcının kodla uğraşmasının önüne geçmek için doğal olarak bir de Paket Yöneticisi koyulmuş.  Bilgisayara kurmak kurulum arayüzü sayesinde Linux Mint ve Manjaro kadar rahat. Yine de kurulum için destek dosyası yayınlanmış. Google'a "pisi linux ...

Linux Mint 19 (Cinnamon)

Linux Mint son kullanıcı odaklı olduğunu ispatlamış bir dağıtım. Distrowatch'da genelde ilk 3'te yer alan bu dağıtımı çok uzun süre kullandım. Linux Mint Ubuntu temelli. Ubuntu'nun aksayan yönlerini törpüleyip bize sunmuş durumdalar. İşini iyi yapıyor diyebilirim. Ayrıca Cinnamon arayüzü ile Microsoft'tan gelenler genel kullanımda zorluk çekmeyeceklerdir. Linux Mint'te yer alan Sürücü Yöneticisi ile kolaylıkla Nvidia sürücülere geçiş yapabiliyoruz. Yazılım Yöneticisi'ni açarak rahatlıkla Spotify ve Steam'i kurabiliyoruz.  Güncelleme yöneticisi güncelleme olduğunda bizi uyarıyor. Linux Mint'in Ubuntu temeli herhangi bir konuda arama yapmak için doğrudan Ubuntu sayfalarında arama yapmamızı sağlıyor. Çünkü Ubuntu'da yapabildiğimiz neredeyse her şeyi Linux Mint'te de yapabiliyoruz. Linux Mint Ubuntu temelli olduğu için bir gün Ubuntu giderse Linux Mint'in hayatına devam edebilmesi için köklü bir yapılanmaya gitmesi gerekecek. L...