Ana içeriğe atla

Linux Mint 19 (Cinnamon)

Linux Mint son kullanıcı odaklı olduğunu ispatlamış bir dağıtım. Distrowatch'da genelde ilk 3'te yer alan bu dağıtımı çok uzun süre kullandım. Linux Mint Ubuntu temelli. Ubuntu'nun aksayan yönlerini törpüleyip bize sunmuş durumdalar. İşini iyi yapıyor diyebilirim. Ayrıca Cinnamon arayüzü ile Microsoft'tan gelenler genel kullanımda zorluk çekmeyeceklerdir.

Linux Mint'te yer alan Sürücü Yöneticisi ile kolaylıkla Nvidia sürücülere geçiş yapabiliyoruz.
Yazılım Yöneticisi'ni açarak rahatlıkla Spotify ve Steam'i kurabiliyoruz.

 Güncelleme yöneticisi güncelleme olduğunda bizi uyarıyor.
Linux Mint'in Ubuntu temeli herhangi bir konuda arama yapmak için doğrudan Ubuntu sayfalarında arama yapmamızı sağlıyor. Çünkü Ubuntu'da yapabildiğimiz neredeyse her şeyi Linux Mint'te de yapabiliyoruz.

Linux Mint Ubuntu temelli olduğu için bir gün Ubuntu giderse Linux Mint'in hayatına devam edebilmesi için köklü bir yapılanmaya gitmesi gerekecek.
Linux Mint "başım ağırmasın" diyenler için hazırlanmış adeta. Kur ve devam et. Linux dünyasına yeni gelenler ilk olarak Linux Mint ile başlayabilirler.
Linux Mint ile ilgili her türlü bilgi için:
https://linuxmint.com/

Yorumlar

  1. Merhaba,
    Guzel bir ozet olmus bu surum adina. Bu dagitim da Nvidia ekran karti kurarken herhangi bir sorun yasadiniz mi? Yasadiysaniz bu problemleri nasil cozdunuz onlardan bahsedebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Nvidia sürücüleriyle bir sorun yaşamadım. Tık diye kurdum. Linux Mint'in önceki sürümlerinde de sorun yaşamamıştım.

      Sil
    2. Nedense ben kendi driverini yüklersem ikinci ekranı görmüyor asla doğru cözünürlüğe ulaşamıyor. xserver-xorg-video-nouveau adlı genel sürücüsünü yüklemek zorunda kaldım. Youtube da video izlerken kesik kesik izleyebiliyorum aslında internet hızı probleminde ki gibi değilde videonun bir parcası bir sonraki saniyeyi gösterirken bir kısmı o geriden geliyor gibi bir görüntü oluşuyor. Sırf bu nedenle lınuxe gecmekten bir kez daha vazgecek gibiyim. Yine windows yolları gözüktü sanırım bana.

      Sil
    3. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız ve monitorü kasaya bağlarken dönüştürücü kullanıyorsanız bu durum yaşanabiliyor. İnternetten "xrandr" ile ilgili araştırma yapmanızı öneriyorum

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pisi Linux 2.1 (KDE)

Pisi Linux'un 2.1 sürümü çıktı. 2.0 sürümü ile ilgili blog yazısını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz: https://linuxdistrolari.blogspot.com/2018/10/pisi-linux-20-kde.html Bu sürümde yapılan güncellemeler aşağıdaki gibi: "Bunun yanında bir çok hata da bu sürümde giderilmiş oldu, bunların başında yazıcı tanıtımıydı, güncellenen dosyalarla beraber yazıcıları daha kolay ve sorunsuz tanıtabileceğiz." demişler. Pisi Linux 2.0 sürümünde geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm maddelerde herhangi bir ilerleme var mı onlara bakalım: Kablosuz bağlantıya otomatik bağlanmama Bu konuda bir değişiklik yok. Hala ağ ayarlarından "Bu ağa tüm kullanıcılar bağlanabilir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Masaüstü efektlerini otomatik etkinleştirme Bu konuda bir değişiklik yok. Hala aşağıdaki ekran görüntüsündeki yerden "Masaüstü Efektlerini başlangıçta etkinleştir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Depolarındaki yazılım sayısının azlığı Bu konuda...

Pardus 17.3 (XFCE)

Pardus el değiştirse de uzun yıllardır etrafta olan bir Türk linux dağıtımı. Şu sıralar Debian'ı temel alan Pardus, muhtemelen performans kaygılarıyla az kaynak tüketimiyle bilinen Xfce masaüstü yöneticisiyle geliyor. Pardus'un son sürümü ile ilgili uzun uzun açıklama yapacak deneyimi maalesef elde edemedim. Çünkü ilk kurulumdan hemen sonra kablosuz ağ donanımını tanımasına ve ağı görmüş olmasına rağmen internete bir türlü bağlanmadı. Yine de inceleyebildiğim kadarıyla artıları ve eksilerinden bahsetmek istiyorum. ARTILARI İlk kurulumda otomatik güncelleme aracı mevcut. Böylece sistemi kurar kurmaz sistem en son güncellemeleri otomatik olarak almanızı sağlıyor. Debian tabanı sayesinde akla takılan herhangi bir soru ya da Ubuntu'da çalışan yazılımları kurmak için geniş Google araması desteği sunuyor. Fakat belki de çoğu noktada İngilizce bilmek gerekiyor.   Performansı çok iyi. Bunda az kaynak isteyen Xfce masaüstü yöneticisinin etkisi fazla. EKSİ...