Ana içeriğe atla

KDE Neon 5


KDE Neon Ubuntu'dan vazgeçemeyenler fakat KDE'nin görselliğinden de ödün vermek istemeyenler için uygun bir dağıtım. Fakat Nvidia sürücülerini kuramadığım için - ki bu sürücüler Linux tabanlı oyunları tam performanslı oynayabilmemiz için elzem - son kullanıcı dostu bir dağıtım olmadığını söyleyebilirim.


  • Google aramalarında Nvidia sürücülerini en kolay yoldan kurmak için "kubuntu-driver-manager"ı paket yöneticisi olan Keşfet uygulaması yoluyla indirip kurmak gerektiği yazılmış. Dediklerini yaptım fakat sistemi yeniden başlattığımda ekran siyah ekranda takıldı kaldı. 

 

  • Biraz daha zor yolu ise konsoldan sürücüleri kurmak. Bunun için konsolu açıp aşağıdaki komutları sırayla giriyoruz:
    • sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
    • sudo apt-get update 
  • Daha sonra https://www.nvidia.com.tr/drivers adresine giderek ekran kartı modelimizi seçiyoruz, makinemizin özelliğine göre Linux 32 ya da Linux 64-bit'i seçiyoruz ve sürücümüzü arıyoruz. 
 
  •  Benim örneğimde sürücümün sürümü 410.73'müş. Buna göre sondaki .73'ü atarak aşağıdaki kodu konsola giriyorum.
  • sudo apt-get install nvidia-410
  • Böylece Nvidia sürücüsünü dolambaçlı yollardan kurmuş olduk. 
  • Nvidia sürücülerini halledenler için KDE Neon klasik ve güzel Ubuntu ve KDE deneyimi sunmayı başarıyor. Keşke Nvidia sürücülerini kolaylıkla gücelleyecek bir uygulamacık koysalardı. İleride koyabilirler ancak şu an için yok. 
  • Steam ve Spotify'ı Keşfet uygulamasıyla kolaylıkla kurabiliyorsunuz.


Sonuç olarak KDE Neon mutlaka deneyimlenmesi gereken bir dağıtım değil. KDE ile daha rahat deneyim için ben Manjaro'yu tercih ederdim. Ubuntu için ise doğrudan Linux Mint'e şans verirdim. KDE Neon daha çok KDE'nin hep en yeni sürümünü kullanmak isteyenler için bir seçenek sadece.
KDE Neon için her türlü bilgi için:
https://neon.kde.org/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deepin OS 15.8 (Deepin)

Distrowatch'da 24. sırada bulunan Deepin OS son kullanıcı odaklı tasarlanmış daha üst sıralarda yer almayı hakeden Debian temelli bir Çin dağıtımı. Çin ürünleri beni şaşırtmaya devam ediyor diyebilirim. Belki de hala şaşırmakta hatalıyım. İlk kurulumundan ayarlamalara kadar sıfır kod ile istediklerimi yapabildiğim bir dağıtım Deepin OS. Görsellik konusunda elementary OS ve Manjaro KDE'yi geçerek birinci sıraya yerleşiyor kendileri. Animasyonları, sesleri, pencere görüntüleri ve geçişleri çok şık ve premium bir his uyandırıyor. Nvidia sürücülerini Deepin Graphics Driver Manager ile rahatlıkla kurabiliyoruz. Deepin Store'a giderek Spotify ve Steam'i kurabiliyoruz. Deepin OS gelişmiş görselliği ile eski cihazlara hitap etmiyor. Deepin OS'nin görselliğinden faydalanmak için biraz iyi bir cihaza sahip olmak gerekiyor. Paket yöneticisinde linux dünyasında pek karşılaşmadığımız Çinlilerin kendi geliştirdiği çok sayıda uygulama da yer alıyor. B

Pisi Linux 2.0 (KDE)

Pisi Linux 2.0 KDE masaüstü yöneticisi ile gelen ve kendine has Pisi paket yöneticisi bulunduran, şimdilik güçlü olmasa da şirin olan bir linux dağıtımı. Debian'a geçiş yapan Pardus'tan daha yerli olduğunu düşünüyorum. Bunu sağlayan da özgün Pisi. Son kullanıcıya hissettirdiklerine gelirsek, karışık bir his uyandırıyor. Hem çok güzel hem de olumsuz. Heyecanlandıran yanı Türk dağıtımı olması ve sisteme kurduğunuzda umduğunuzdan daha iyi performans göstermesi. Kötü yanı ise henüz bug'lar barındırması ve sistemi son kullanıcı olarak kolayca "kırabilmeniz". ARTILARI Daha ikinci sürümü olmasına rağmen Debian temelli Pardus'tan daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Son kullanıcının kodla uğraşmasının önüne geçmek için doğal olarak bir de Paket Yöneticisi koyulmuş.  Bilgisayara kurmak kurulum arayüzü sayesinde Linux Mint ve Manjaro kadar rahat. Yine de kurulum için destek dosyası yayınlanmış. Google'a "pisi linux

Pisi Linux 2.1 (KDE)

Pisi Linux'un 2.1 sürümü çıktı. 2.0 sürümü ile ilgili blog yazısını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz: https://linuxdistrolari.blogspot.com/2018/10/pisi-linux-20-kde.html Bu sürümde yapılan güncellemeler aşağıdaki gibi: "Bunun yanında bir çok hata da bu sürümde giderilmiş oldu, bunların başında yazıcı tanıtımıydı, güncellenen dosyalarla beraber yazıcıları daha kolay ve sorunsuz tanıtabileceğiz." demişler. Pisi Linux 2.0 sürümünde geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm maddelerde herhangi bir ilerleme var mı onlara bakalım: Kablosuz bağlantıya otomatik bağlanmama Bu konuda bir değişiklik yok. Hala ağ ayarlarından "Bu ağa tüm kullanıcılar bağlanabilir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Masaüstü efektlerini otomatik etkinleştirme Bu konuda bir değişiklik yok. Hala aşağıdaki ekran görüntüsündeki yerden "Masaüstü Efektlerini başlangıçta etkinleştir" kutucuğunu işaretlemek gerekiyor. Depolarındaki yazılım sayısının azlığı Bu konuda