Ana içeriğe atla

Pardus 17.4 (DEEPIN)

Pardus'un 17.4 sürümü çıktı. 17.3 sürümünün değerlendirmesi için aşağıdaki linke bakabilirsiniz.
https://linuxdistrolari.blogspot.com/2018/10/pardus-173-xfce.html
Sürüm notları da aşağıda:
  • Son kullanıcının karşılaştığı bir çok grafiksel arayüzdeki kullanım senaryosu sorunları giderildi.
  • Bir çok sistem performansını etkileyen paket güncelleştirmesi ve optimizasyonu yapıldı.
  • 300 ün üzerinde paketi ve yamasını içeren güvenlik güncelleştirmeleri sisteme eklendi.
  • Öntanımlı internet tarayıcısı Firefox versiyonu 60.3.0 a güncellendi.
  • Öntanımlı e-posta istemcisi Thunderbird versiyonu 60.2.1 e güncellendi.
  • Öntanımlı media oynatıcısı olan VLC versiyonu 3.0.3 e güncellendi.
  • Öntanımlı ofis döküman uygulaması Libreoffice versiyonu 6.1.3 e güncellendi.
  • Yalın Sunucu sürümünde openssh-server öntanımlı olarak yüklü gelmesi sağlandı.
  • İnternet ortamı olmayan kurulum senaryolarında, kurulum sonrası kaynak listesi bozukluğu giderildi.
  • Açılış ekranı öntanımlı arka planı değiştirildi.
Bu değerlendirmede Pardus'un daha modern bir görüntüye sahip DEEPİN versiyonunu kurdum. İlk olarak bir önceki sürümde karşılaştığım internete bağlı gözükmesine rağmen internete bağlanamama sorununun giderilip giderilmediğine baktım.
Ve evet. Bu sorun giderilmiş. İnternete bağlandı. Fakat stabil çalışmıyor henüz. Örneğin ağların listelendiği yerde yükleniyor simgesi varken sistem ağa bağlandı diye uyarı verebiliyor. Veya "a" ağına bağlanmışsanız "b" ağına bağlandı diyebiliyor. Bağlantı süreleri de henüz uzun. Pardus geliştiricilerinin bu ağ meselesine özel bir el atması gerekiyor diye düşünüyorum.

Deepin arayüzü Pardus'a çok yakışmış. Kesinlikle Pardus'un Deepin, KDE gibi kullanıcı çekecek şık masaüstü yöneticilerini kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Düşük donanımlı bilgisayarlar için XFCE'nin yanına bir de Budgie eklerlerse tadından yenmez.
Spotify mağazada mevcut. Rahatlıkla kurabiliyoruz. Ama başlatma simgesi gelmedi. Uçbirime spotify yazıp enter'a basarak açtım. Ya da isterseniz script oluşturarak çift tıklayarak da açabilirsiniz. Bunun için:
Bir metin dosyası açıyoruz ve aşağıdaki kodları yazıyoruz:

#!/bin/bash
spotify

Dosyayı farklı kaydet deyip ismini Spotify yapıyoruz.
Masaüstünde oluşan Spotify dosyasına sağ tıklayıp "Program olarak yürütülmesine izin ver" seçeneğini işaretliyoruz.
Daha sonra dosyamıza çift tıklıyoruz ve "Çalıştır" diyoruz.

Spotify açılmış oldu.
Nvidia sürücülerini bir iki tıkla kurmak için bir programcık hala yok. Bunun için internet araması yapmak gerekiyor.
Steam henüz Pardus Mağaza'da bulunmuyor. İnternetten .deb uzantılı kurulum dosyasını indirip kurabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izliyoruz.
  1. İnternetten steam'in .deb uzantılı kurulum dosyasını indiriyoruz.
  2. Pardus Mağazadan Gdebi programınu kuruyoruz.
  3. Uçbirime sudo dpkg --add-architecture i386 yazıp enter'a basıyoruz.
  4. Uçbirime sudo apt-get update yazıp enter'a basıyoruz.
  5. İndirdiğimiz .deb uzantılı dosyayı Gdebi ile açıyoruz ve kuruyoruz. 

Varsayılan olarak gelen uygulamaları kaldırmanın yolunu uçbirim kullanmak dışında bulamadım. Bunun için Pardus Mağaza'ya "kurulu programlar" sekmesi eklenebilir. Oradan örneğin hiç kullanmadığım Deepin Müzik uygulamasını kaldırabilirdim. Ayrıca kaldırmak için Stacer programını indirip kurabilirdim ama dışarıdan program yükleme alışkanlığı güvenlik açığı oluşturmak anlamına geldiği için yapmadım.

Sonuç itibariyle Pardus Deepin desteği sağlayarak bence büyük bir sıçrama yapmış oldu. Ağ yöneticisinin stabil çalışması sağlandığında, Mağazaya daha fazla uygulama eklendiğinde, Nvidia sürücüleri bir tıkla kurulabildiğinde ve Gdebi varsayılan program kurucu olarak ayarlandığında son kullanıcı dostu olmaya biraz daha yaklaşacak diye düşünüyorum.
Pardus ile ilgili her türlü bilgi için:
https://www.pardus.org.tr/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deepin OS 15.8 (Deepin)

Distrowatch'da 24. sırada bulunan Deepin OS son kullanıcı odaklı tasarlanmış daha üst sıralarda yer almayı hakeden Debian temelli bir Çin dağıtımı. Çin ürünleri beni şaşırtmaya devam ediyor diyebilirim. Belki de hala şaşırmakta hatalıyım. İlk kurulumundan ayarlamalara kadar sıfır kod ile istediklerimi yapabildiğim bir dağıtım Deepin OS. Görsellik konusunda elementary OS ve Manjaro KDE'yi geçerek birinci sıraya yerleşiyor kendileri. Animasyonları, sesleri, pencere görüntüleri ve geçişleri çok şık ve premium bir his uyandırıyor. Nvidia sürücülerini Deepin Graphics Driver Manager ile rahatlıkla kurabiliyoruz. Deepin Store'a giderek Spotify ve Steam'i kurabiliyoruz. Deepin OS gelişmiş görselliği ile eski cihazlara hitap etmiyor. Deepin OS'nin görselliğinden faydalanmak için biraz iyi bir cihaza sahip olmak gerekiyor. Paket yöneticisinde linux dünyasında pek karşılaşmadığımız Çinlilerin kendi geliştirdiği çok sayıda uygulama da yer alıyor. B

Pisi Linux 2.0 (KDE)

Pisi Linux 2.0 KDE masaüstü yöneticisi ile gelen ve kendine has Pisi paket yöneticisi bulunduran, şimdilik güçlü olmasa da şirin olan bir linux dağıtımı. Debian'a geçiş yapan Pardus'tan daha yerli olduğunu düşünüyorum. Bunu sağlayan da özgün Pisi. Son kullanıcıya hissettirdiklerine gelirsek, karışık bir his uyandırıyor. Hem çok güzel hem de olumsuz. Heyecanlandıran yanı Türk dağıtımı olması ve sisteme kurduğunuzda umduğunuzdan daha iyi performans göstermesi. Kötü yanı ise henüz bug'lar barındırması ve sistemi son kullanıcı olarak kolayca "kırabilmeniz". ARTILARI Daha ikinci sürümü olmasına rağmen Debian temelli Pardus'tan daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Son kullanıcının kodla uğraşmasının önüne geçmek için doğal olarak bir de Paket Yöneticisi koyulmuş.  Bilgisayara kurmak kurulum arayüzü sayesinde Linux Mint ve Manjaro kadar rahat. Yine de kurulum için destek dosyası yayınlanmış. Google'a "pisi linux

Elementary OS 5.0 (PANTHEON)

Elementary OS internet ortamında arayüzü en güzel Linux dağıtımı olarak gösteriliyor. KDE'nin Plasma 5 sürümüyle birlikte görsellik açısından şov yaptığı günlerde Elementary OS'yi çok merak ederek incelemeye karar verdim. Ubuntu temelli olan Elementary OS Pantheon masaüstü yönetim aracını kullanıyor ve MacOs'a benzer bir arayüz sunuyor.   ARTILARI Şirin olması. Kullanım rahatlığına henüz bakmaksızın diyebilirim ki varsayılan ayarlardaki görüntüsü güzel. Türkçe desteği. Güzel bir Türkçe kullanılmış.  İlk kurulumda otomatik güncelleme arayüzü özelliği sunuyor. Böylece kullanıcı kolaylıkla kod vs. uğraşmadan sistemini en güncel hale getirebiliyor.  Nvidia sürücüleri için Google araması yapmanıza ve kodlarla uğraşmanıza gerek yok. Uygulama Merkezi "Yüklendi" sekmesine giderek - ki Yüklendi biraz garip bir çeviri olmuş - Nvidia sürücüsünü çok rahat kurabiliyorsunuz.  Ubuntu temelli olması sebebiyle geniş uygulama seçeneği mevcut